Μαλαισία - Βόρνεο: Μέσα στην ζούγκλα βρήκα την γαλήνη!

2019-07-18

Danum Valley 

Το λεωφορείο της μεταφοράς μας θα έφευγε στις 15:00 οπότε είχαμε χρόνο για να κάνουμε τα ψώνια μας απο το κοντινό σούπερ μάρκετ για να έχουμε τρόφιμα κατά την διαμονή μας. Πήραμε νουντλς, μπισκότα, μπάρες δημητριακών κάποια αναψυκτικά.

Σας προτείνω να καθίσετε για ένα καλό γεύμα στο Twin Cafe που πήγαμε και εμείς ώστε να είστε εντάξει από φαγητό την πρώτη μέρα. Εκεί ο ιδιοκτήτης και όλο το προσωπικό μας έκανε να νιώσουμε σαν στάρ με την εξαιρετική περιποίηση τους και δεν τους χαλάσαμε το χατήρι για φωτογραφίες.

Να ξεκαθαρίσω ότι μπορείτε να κλείσετε γεύματα στο Danum valley field center αλλά πρέπει να το πείτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν, το κόστος:

Πρωινό 36 myr - Μεσημεριανό 64myr - βραδινό 57 myr.

Αν χρειάζεστε wifi για να επικοινωνήσετε με τους δικούς σας υπάρχει ένας φούρνος κοντά στα γραφεία, οπότε πιείτε ένα καφέ για να σας δώσουν το κωδικό. Στο ποταμό kinabatangan δεν είχαμε σύνδεση στο διαδίκτυο και όπως νομίζαμε δεν θα είχαμε και στο δάσος, οπότε θέλαμε να μιλήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους.

Στις 15:00 λοιπόν ξεκινήσαμε για το μακρύ δρόμο προς το δάσος και για ακόμη μια φορά λίγος ύπνος βοήθησε ώστε να περάσει πιο γρήγορα η διαδρομή που κράτησε 2 ώρες. Φτάσαμε στο κέντρο υποδοχής, κατεβήκαμε για να συμπληρώσουμε σε ένα χαρτί τα στοιχεία μας και για να μας ενημερώσουν για τους κανόνες στο χώρο.

Να πω ότι υπάρχουν δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και αν υπάρχουν και άλλα άτομα σας βγαίνει πολύ χαμηλό το κόστος.
Για παράδειγμα την νυχτερινή αναζήτηση ζώων που γίνεται με ένα αγροτικό αυτοκίνητο με κόστος 160 myr το αυτοκίνητο οπότε εμείς ήμασταν 8 άτομα και πληρώσαμε μόλις 20 myr ο καθένας. Κλείσαμε κατευθείαν και άλλη μια εκδρομή που ήθελα πολύ, σε πάνε 7 χιλιόμετρα απο το κέντρο σε ένα ψηλό παρατηρητήριο για να δεις την ανατολή του ήλιου με κόστος και αυτή 160 myr το αυτοκίνητο αλλά εδώ μπορείτε να είστε μέχρι 4 άτομα οπότε δώσαμε 40 myr ο καθένας.

Έπειτα μας πήγανε για να τακτοποιηθούμε στον κοιτώνα ο οποίος ήταν πολύ καλύτερος από ότι περίμενα με καθαρά σεντόνια και πετσέτες που μας είχαν έτοιμες.

Δίπλα ήταν και η κοινόχρηστη κουζίνα και πίσω από τον κοιτώνα τουαλέτα και το μπάνιο. Εκεί υπάρχει και ψύκτης για να πίνετε νερό οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε πολλά μπουκάλια παρά μόνο ένα το οποίο θα γεμίζετε.

Για να διατηρείτε καθαρός ο χώρος αφήνετε τα παπούτσια σας εκτός, και να πω ότι αν έχετε πράγματα αξίας έχουν ντουλάπια που κλειδώνουν στην υποδοχή με κόστος 1 myr την ημέρα. Προσωπικά αφήναμε και τις φωτογραφικές και όλα μας τα πράγματα στα κρεβάτια και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, είχαμε πάνω μας βέβαια συνεχώς διαβατήρια και χρήματα, κανόνας που είναι απαράβατος για όλα τα ταξίδια μας.

Σαν πρώτη εμπειρία αποφασίσαμε να πάμε στο κοντινό παρατηρητήριο περίπου 600 μέτρα από τον κοιτώνα και για καλή μας τύχη ξαφνικά στην πορεία μας εντοπίσαμε ένα μικρό ουρακοτάγκο που έτρωγε καρπούς από ένα δέντρο.

Ο ενθουσιασμός μας δεν περιγράφεται, κάτσαμε για ώρα να παρατηρήσουμε τις κινήσεις του μέχρι που τον αφήσαμε στην ησυχία του αν και μας έκανε εντύπωση που δεν βρισκόταν εκεί κοντά η μητέρα του και ήταν ολομόναχος.

Φτάσαμε έπειτα από λίγη αναζήτηση στο παρατηρητήριο καθώς έπρεπε να μπούμε σε ένα μικρό μονοπάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο αλλά εν τέλει φτάσαμε και ανεβήκαμε για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα. Να πω ότι ευελπιστούσαμε να δούμε και κανένα ιδιαίτερο πτηνό από εκεί πάνω αλλά μόνο ήχους ακούγαμε καθώς δεν κρύβω ότι θέλει κάποια εμπειρία για να μπορείς να τα εντοπίζεις μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Υπάρχουν τόσο πολλά είδη πτηνών στο βόρνεο και οι ήχοι τους είναι τόσο δυνατοί πραγματικά, βέβαια πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλα ζώα που κάνουν ήχους όπως ο περίφημος Horned frog που ο ήχος του θυμίζει χήνα και είναι εξαιρετικά σπάνιο να τον εντοπίσει κάνεις αφού είναι εξαιρετικός στο καμουφλάρισμα!

Αφού έπεσε ο ήλιος είπαμε να πάμε στο κοιτώνα μας να καθίσουμε και να πλύνουμε τα ρούχα μας αφού είχε πολύ χώρο για να τα απλώσουμε και ήταν απαραίτητο καθώς είχαμε μόνο ένα σακίδιο και κατά συνέπεια λίγα ρούχα μαζί μας.

Φροντίσαμε να φορτίσουμε τα κινητά μας καθώς και εδώ υπάρχει ρεύμα από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 αν και εμείς είχαμε όλη μέρα γιατί όπως μάθαμε ένας ερευνητής είχε πληρώσει για να κρατάνε ανοιχτή την γεννήτρια ώστε να δουλεύουν τα μηχανήματα και οι κάμερες παρακολούθησης που είχε βάλει στο δάσος για την παρατήρηση ζώων. Στα θετικά της διαμονής σας εδώ είναι ότι θα συναντήσετε ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στην παρατήρηση ζώων και με καλό εξοπλισμό. Μαζί μας βρισκόταν 7 σπουδαστές από ένα Πανεπιστήμιο στην Αγγλία που μελετούσε τα πτηνά του δάσους και είχαν τοποθετήσει κάμερες τις οποίες παρακολουθούσαν.

Την επόμενη μέρα το πρωί ξυπνήσαμε νωρίς ώστε να αποφύγουμε την ζέστη, πήγαμε στο χώρο υποδοχής και αγοράσαμε (20myr) παπούτσια λαστιχένια με τάπες από κάτω (σαν ποδοσφαιρικά) για να μας βοηθήσουν στην πεζοπορία στην λάσπη και επίσης καθαρίζουν πολύ εύκολα.

Τα μονοπάτια που μπορείς να κάνεις μόνος σου χωρίς συνοδεία από τους φρουρούς [με κόστος 30 myr την ώρα] λέγονται nature trails και είναι περίπου 1 χιλιόμετρο σε απόσταση, έτσι ξεκινήσαμε και εμείς ακολουθώντας την σηματοδότηση και με σκοπό να πάμε στο Observation desk δηλαδή ένα πολύ ψηλό παρατηρητήριο πάνω σε ένα δέντρο που από ότι είδαμε είχαν κλειστό. Από την πρώτη στιγμή στο δάσος καταλάβαμε την πολύ υγρασία και παρόλο που δεν μπορούσαν να περάσουν οι ακτίνες του ήλιου εμείς κυριολεκτικά λιώναμε στον ιδρώτα!

Πρέπει να πούμε ότι το Danum είναι απ'τα σημαντικότερα δάση στο Βόρνεο φιλοξενώντας τους σπάνιους Πυγμαίους ελέφαντες που είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος από τους συγγενείς τους στην Αφρική και την Ασία, τις πανέμορφες black sun bears μικρές αρκούδες, πάνω από 270 είδη πτηνών αλλά και 15.000 διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών!

Εδώ τα δέντρα μας εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή με το μέγεθος τους ,άλλωστε εδώ ανακάλυψαν ερευνητές το ψηλότερο δέντρο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην φύση ύψους 100 μέτρων το οποίο και ονόμασαν Menara από τον πύργο τηλεπικοινωνιών στην Κουάλα Λουμπούρ!!!

Εκτός από την λάσπη που κάνει ολισθηρό το μονοπάτι θα πρέπει να προσέξετε και τις βδέλλες οι οποίες χωρίς να το καταλάβετε θα κολλήσουν πάνω σας ρουφώντας το αίμα σας !!! Ο Μπάμπης 2 φορές βρήκε πάνω κάποια και μάλιστα ελέγχαμε τακτικά τα πόδια μας και η δεύτερη μάλιστα δεν έφευγε και το αίμα δεν σταματούσε με τίποτα!!! Πουλάνε κάποια προστατευτικά για τις βδέλλες αλλά εγώ νομίζω καλύτερα να έχετε απλά το νου σας γιατί και αυτοί που τα φορούσαν είδαμε να τους έχουν τσιμπήσει.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!