Μαλαισία - Βόρνεο: Μέσα στην ζούγκλα βρήκα την γαλήνη!

2019-07-22

Kuching

Όλα πήγαν όπως τα σχεδιάσαμε με την πτήση μας για Kuching από Kota Kinabalu εκτός ότι στην αίθουσα αναμονής ξέχασα μια μικρή σακούλα με μερικά άπλυτα ρούχα, όμως δεν με στεναχώρησε ιδιαίτερα καθώς δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Kuching είχαμε κάνει κράτηση για μηχανάκι από την εταιρεία Kuching Car Rental Services . Εκεί μας περίμενε ο ιδιοκτήτης για να μας πει ότι το μηχανάκι θα είναι έτοιμο περίπου σε 2 ώρες αφού ένας πελάτης είχε σπάσει ένα πλαστικό στο μπροστινό μέρος και το είχαν πάει για επισκευή ,έτσι θα μας πήγαινε να απολαύσουμε το "πρωινό των θεών". Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα απλά να πάμε πρώτα στο διαμέρισμα που θα μας φιλοξενούσε για να κάνουμε check in.
Το Ariva Gateway kuching ανέλαβε την διαμονή μας με ένα μεγάλο διαμέρισμα με παλιά επίπλωση βέβαια αλλά εντάξει δεν είχαμε παράπονο.

Βρισκόταν σε πολύ καλό σημείο είχε χώρο στάθμευσης για το μηχανάκι μας και το κόστος για ένα βράδυ ξεκινά από τα 33 ευρώ ένα διαμέρισμα πραγματικά τεράστιο σε μια χώρα που τρομερά οικονομικές επιλογές στην διαμονή σας ακόμα και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων!!! Στο Hilton που βρισκόταν απέναντι μας η βραδιά κοστίζει από 55 ευρώ με μοναδικό αρνητικό ότι χρεώνουν το ίντερνετ και εννοείται ότι μιλάμε για δωμάτιο και όχι ολόκληρο διαμέρισμα, αλλά για τα δεδομένα του Hilton καταλαβαίνετε τι συμβαίνει με την διαμονή σας στην Μαλαισία.

Αφήσαμε λοιπόν τα πράγματα μας και κατεβήκαμε στο αυτοκίνητο που μας περίμενε ο κύριος Steve που μας έκανε να νιώσουμε τόσο υπόχρεοι με την φιλοξενία του και τον ενθουσιασμό του. Φτάσαμε στο διάσημο Choon Hui cafe που φημίζεται για την Laksa του από τότε που το επισκέφθηκε ο διάσημος σεφ Άντονι Μπουρντέν και ονόμασε την Laksa ως το πρωινό των θεών!!!
Όντως ομολογώ ότι ήταν ότι πιο νόστιμο είχαμε φάει ως εκείνη την στιγμή στην χώρα!!!

Περιέχει noodles από αλεύρι,γαρίδες, κομμάτια κοτόπουλου, φύτρες φασολιών, μέσα σε σούπα από γάλα καρύδας με κάρυ και κάποια μυστικά υλικά που δεν αποκαλύπτονται από το εν λόγω εστιατόριο καθώς δεν θέλει να μαθευτεί ο δικός του τρόπος παρασκευής.

Είναι ένα μπωλ αλλά πιστέψτε αρκεί για να καλύψει το γεύμα μας και μας δώσει δυνάμεις για το ξεκίνημα της μέρας σας με κόστος μόλις 9 myr!!!

Ασφαλώς ήπιαμε και τον καφέ μας αλλά εδώ μπορώ να πω ότι κατά την γνώμη μου υστερούν στην Μαλαισία αφού πίνουν πολύ ελαφρύ τον καφέ σαν γαλλικό με γάλα.

Απολαμβάναμε εκτός από το φαγητό και την παρέα με το κύριο Steve που μας βομβάρδιζε με πληροφορίες για τη πόλη του το Kuching που είναι η πιο καθαρή στο Βορνεο έχοντας πολύ καλύτερο κυβερνήτη που διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα των πολιτών και κάνει έργα υποδομής και ασφαλώς έκανε συγκρίσεις της περιοχής του Sarawak με το αντίπαλο τουριστικά Sabah που ανήκει το Kota Kinabalu το οποίο δεν μπορούν να ανταγωνιστούν λόγω ότι εδώ δεν υπάρχουν καλές παραλίες όπως εκεί.

Εμείς πάντως καταλάβαμε ότι το Kuching δεν πρέπει με τίποτα να το χάσετε γιατί γαστρονομικά είναι παράδεισος και διαθέτει από τις καλύτερες γεύσεις που έχω δοκιμάσει ποτέ μου, και δεν εννοώ μόνο την Laksa, θα δείτε στην συνέχεια.
Φύγαμε από εκεί με πορεία προς την προκυμαία της πόλης (Kuching Waterfront) που είναι και το πιο κεντρικό κομμάτι της πόλης με ιστορικά κτίρια και το ποτάμι στο οποίο ξεχωρίζει το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης (Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak Baru) σαν να λέμε η Βουλή της πολιτείας του Sarawak.

Ο αρχηγός του κράτους είναι ο Σουλτάνος Αμπντουλάχ που πήρε πρόσφατα την εξουσία στις 24 Ιανουαρίου του 2019, ο όποιος είναι εκλεγμένος μονάρχης που επιλέγεται από τους κληρονομικούς κυβερνήτες των εννέα Μαλαϊκών πολιτειών ανά πενταετία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός. Θα καταλάβετε σε κάθε στιγμή ποσό πολυπολιτισμική χώρα είναι Μαλαισία με μεγάλες μειονότητες Μαλαισιανών με Κινεζική και Ινδική καταγωγή αλλά και αυτοχθόνων λαών.

Σκοπός μας ήταν να φτάσουμε στην απέραντη όχθη του ποταμού έτσι πήραμε το καραβάκι για να μας περάσει απέναντι που είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πάμε σε ένα κατάστημα που φημίζεται για τα πολύχρωμα βραστά κέικ του!!!

Ονομαζεται Kek Lapis είναι ακριβό καθώς θέλει πολύ δουλειά για την παρασκευή του αφού κάθε στρώση κέικ φτιάχνεται ξεχωριστά και έπειτα τα ενώνουν, υπάρχουν πάρα πολλές γευστικές εκδοχές. Τα συστατικά που το χαρακτηρίζουν είναι το πολύ βούτυρο, τα αυγά και τα διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την γεύση. Ένα γλυκό που τρώνε οι ντόπιοι σε ιδιαίτερες περιστάσεις και εντυπωσιάζει με τα χρώματα του! Εμείς δοκιμάσαμε περίπου 30 διαφορετικές γεύσεις μεχρι να καταλήξουμε σε αυτά που θέλαμε τα οποία μας έκανε δώρο ο κύριος Steve.

Αφού πήραμε και το δωράκι μας κάναμε και την βόλτα μας πήγαμε στο γραφείο της εταιρείας για να πάρουμε το μηχανάκι μας . Ήταν ένα απλό παπάκι με το οποίο όμως κάναμε μια χαρά την δουλειά μας. Μας είχε προτείνει να μας δώσει αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας όμως λόγω της Αγγλικής αποικιοκρατίας και εδώ οδηγούν από δεξιά κάτι που θα μας δυσκόλευε αρκετά σε μια πόλη με κίνηση.

Φύγαμε λοιπόν βάζοντας τα κράνη μας και σταματήσαμε σε ένα βενζινάδικο όπου καταλάβαμε ότι εδώ η βενζίνη είναι φθηνότερη από το νερό!!!! Μόλις 2,08 myr το λίτρο δηλαδή 0,40 λεπτά του ευρώ!!!! Με 1,20 € γέμισε το παπάκι μας και φύγαμε για το κέντρο αποκατάστασης και προστασίας ουρακοτάγκων [Semenggoh centre] που βρισκόταν 20 χιλιόμετρα απο το κέντρο της πόλης.
Θέλαμε να ήμαστε εκεί πριν τις 15:00 όπου είναι η ώρα που ταΐζουν τους ουρακοτάγκους. Η είσοδος κοστίζει 10 myr και πρέπει να αποφύγετε να έχετε τρόφιμα μαζί σας γιατί τα μυρίζουν και μπορεί να έρθουν σε εσάς.
Είχα μεγαλυτερες προσδοκίες από αυτό το μέρος αλλά πραγματικά με απογοήτευσε καθώς εντάξει είδαμε ουρακοταγκους και μάλιστα μεγάλους και σε ηλικία 30 με 40 ετών και σε μέγεθος περίπου 100 κιλά αλλά η συμπεριφορά των ζώων σε σύγκριση με αυτούς που είδαμε στην φύση ήταν τελείως διαφορετική.

Όπως μας εξήγησαν οι ουρακοτάγκοι εδώ δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που ζουν στην άγρια φύση καθώς αυτοί έχουν εξοικειωθεί με την παρουσία του ανθρώπου, οι περισσότεροι είναι ζώα που βρέθηκαν εγκαταλειμμένα και σε αιχμαλωσία. Οπότε κατανοώ ότι κάνουν ότι μπορούν, έχουν και νέες γεννήσεις όμως οι παρουσία των εκατοντάδων επισκεπτών αλλάζει την φύση των ζώων που μετατρέπονται σε κατοικίδια.

Tους δίνουν φρούτα για να φάνε αν και δεν γνωρίζει κανείς ποιοι και πόσοι θα εμφανιστούν αφού υπάρχουν φρούτα και στο φυσικό περιβάλλον που ζουν. Εκείνη την μέρα ήρθαν 5 με 6 ουρακοτάγκοι με τους 3 να είναι πολύ μεγάλοι στην ηλικία 35 με 40 ετών όταν το ζώο μπορεί να φτάσει έως τα 50 έτη αλλά είδαμε και δύο μικρά τα οποία ήταν πιο κινητικά και γλυκούλια. Aν εμφανιστούν στο ιδιο σημείο δύο αρσενικά αυτό θα φέρει διαμάχη και τραυματισμό των ζώων οπότε υπάρχει συνεννόηση του προσωπικού με ασυρμάτους για να αποφευχθεί κάθε τέτοια περίπτωση. Συνεχώς μας έδιναν οδηγίες για να τρέξουμε στην περίπτωση που το ζώο τρέξει προς το μέρος μας καθώς είναι πολύ ήρεμο ζώο όμως κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει όταν 100 και πλέον άτομα το κοιτάζουν στα 3 μέτρα να τρώει βγάζοντας ασταμάτητα φωτογραφίες.
Φύγαμε πριν τελειώσει η διαδικασία καθώς μας φαινόταν πολύ κουραστικό και δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, όμως δεν μπορώ να σας προτείνω να μην πάτε αν δεν έχετε δει ποτέ σας ουρακοτάγκο και αν δεν βρεθείτε στο ταξίδι σας στο δάσος για να τους δείτε στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιστρέψαμε στο διαμέρισμα μας για να πάμε στην πισίνα ξανά στην κορυφή του κτιρίου για μια βουτιά ώστε να χαλαρώσουμε. Εντάξει εδώ δεν είχαμε την ίδια θέα με τις προηγούμενες αλλά πάντως δροσιστήκαμε.

Έπειτα σπεύσαμε να ετοιμαστούμε γιατί και σήμερα είχαμε εξόρμηση σε εστιατόρια για δοκιμή γεύσεων!!!
Ξεκίνημα με το Tree Top που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο αλλά μας άρεσε πολύ ο χώρος και η διακόσμηση του και δεν το χάναμε με τίποτα. Πραγματικά υπέροχη Κινεζική διακόσμηση και αρχιτεκτονική στο κτίριο που βρίσκεται μέσα στα δέντρα και νομίζεις ότι στηρίζεται πάνω σε αυτά!

Παραγγείλαμε μια ποικιλία κρεατικών μαζί με ένα δροσερό χυμό φρούτων, και ενα κρασί ρυζιού δικής τους παραγωγής που θέλαμε να δοκιμάσουμε.
Ομολογώ ότι όλα ήταν πολύ καλά μαγειρεμένα και κυρίως καλής ποιότητας υλικά αλλά οι τιμές ήταν πολύ υψηλές! Δηλαδή 99 myr για την ποικιλία ήταν πολλά με αυτά που είχαμε δει έως τώρα όμως σας προτείνουμε να πάτε για να απολαύσετε το μέρος και απλά πιείτε ένα ποτό!

Αφού φύγαμε από αυτό το πανέμορφο εστιατόριο πήραμε το δρόμο για άλλο ένα Κορεάτικο εστιατόριο το Kuching Seoul Garden που και εδώ έχουν την ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο όσον αφορά το μαγείρεμα πάνω στο τραπέζι αλλά αυτή τη φορά είχαμε την τύχη να φάμε μαζί με τον ιδιοκτήτη και την γυναίκα του που ανέλαβε να μας ψήνει τα κρέατα και μας βοήθησαν καθώς μας έδειξαν πως τρώνε στα Κορεάτικα!!!

Για να ετοιμάσετε λοιπόν την τέλεια μπουκιά παίρνετε ένα φύλλο από μαρούλι βάζετε μέσα λεπτοκομμένα κομμάτια κρέας ελαφριά ψημένα, λίγες φέτες λάχανο τουρσί, μανιτάρια, λίγη σως τα τυλίγετε σαν ντολμαδάκια και το τρώτε με μια μπουκιά!!!

Επαναλαμβάνετε με διαφορετικές εκδοχές στην γέμιση, όπως λιωμένο τυρί που πάνω στο κρέας που έδινε τρομερή γεύση και όλα αυτά με την συνοδεία του καλύτερου κρασιού ρυζιού που έχω πιεί έως τώρα στην ζωή μου!!!

Εξαιρετική ποιότητα ελαφρύ στην γεύση με έντονο άρωμα αλλά αν έπινες 3 - 4 την άκουγες λιγάκι, αλλά εμείς έχουμε συνηθίσει τη δική μας ρακί οπότε δεν φοβόμασταν, άλλωστε τρώγαμε δίχως αύριο, αφού είχαν βαλθεί να μας σκάσουν στο φαΐ. Ο ιδιοκτήτης περήφανος μας έδειχνε φωτογραφίες από διάσημους ηθοποιούς που έχουν έρθει για φαγητό στο μαγαζί του και αρχίσαμε και την συζήτηση περί νότιας και βόρειας Κορέας που δεν χρειάζεται να αναλύσω γιατί θα σας κουράσω.

Το ζητούμενο είναι ότι ακόμα μια φορά φάγαμε εξαιρετικά με αυτό το μαγαζί να έχει τιμή για όσο φάτε τα 52 myr και επιπλέον αν ψήσετε κάτι και δεν το φάτε θα το χρεωθείτε 20 myr τα 100 γραμμάρια!!! Οπότε προσέξτε να πάρετε όσα θέλετε και μην κάνετε όπως όλοι εμείς οι Έλληνες γιατί θα σας βγει ακριβά το γεύμα, αν και φαντάζομαι κόσμο να τρώει μέχρι σκασμού για να μην πληρώσει επιπλέον χρήματα!!!

Φύγαμε φουσκωμένοι ακόμα μια φορά και ελαφρώς ζαλισμένοι από το ρυζόκρασο και πήγαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Η αυριανή μέρα περιλάμβανε εκδρομή στο εθνικό πάρκο Bako που αποτελεί φυσικό καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και επιβάλλεται να επισκεφθείτε.

© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!